Pelit jatkuu taas, mutta mitä jäi käteen syyskaudesta?

River Rats on pelannut pitkään aikaan tiukimman syyskautensa. Syksyn kahdeksasta ottelusta käteen jäi vain neljä voittoa, kun kaksi kertaa päädyttiin tasapisteisiin ja kahdesti vastustaja vei koko pistepotin. Sarjataulukossa tämä rekordi oikeuttaa neljänteen sijaan, 2. ja 3. sijojen ollessa vain yhden pisteen päässä. Tässä artikkelissa käymme läpi kauden alkua, ja samalla julkaisemme muutamat maalikoosteet jotka ovat jääneet julkaisematta otteluraporttien yhteydessä videovastaavan alkoholisoitumisen vuoksi. Käymme myös läpi mitä on odotettavissa kevätkaudesta

Kaken pesänrakennusvietti on ollut niin vahva tänä syksynä, ettei hän ole ehtinyt juurikaan tukemaan joukkuetta peleissä. Kuva Lasse Heininen

Neljäs sija, karvas pettymys vai odotettu sijoitus

Perinteisesti River Rats on ollut aina mukana kärkitaistossa, ja sijoittuminen jo tässä vaiheessa kautta nousupaikkojen ulkopuolelle onkin aiheuttanut kummastusta fanien keskuudessa. Sarjataulukkoa tarkemmin tarkastellessa huomataankin että RR on tehnyt kahdeksassa ottelussa eniten maaleja, ja päästetyissä maaleissa se on jaetulla toisella sijalla (maalien vähyydessä siis). Faneille on siis ollut tarjolla taattua viihdettä maalien ja puolustuspään suoritusten osalta. Kun tarkastellaan sarjan muita otteluita, niin huomataan että joukkueiden otteluissa on huimaa vaihtelevuutta, mikä kertookin Hallisarjan kovasta ja tasaisesta tasosta. Esimerkiksi sijalla 5 majaileva IKP on voittanut sarjakärjessä majailevan HISEn, kun taas RR voitti IKP:n luvuin 2-7. HISEn ja River Ratsin välinen taisto puolestaan päättyi HISEn 5-4 voittoon. HISE meni pelin ensi minuuteilla 4-0 johtoon, mutta Rottien huima nousu lopussa rinnalleei riittänyt, vaan HISE iski voittomaalin kaksi sekuntia ennen summeria.

Koska pelit ovat tasaisia ja viihdearvo korkealla, on River Rats valmistautunut Hallisarjan televisiointiin omalla laitteistolla ja tuotantotiimillään, ja odottaa tällä hetkellä tulevia päätöksiä oikeuksien suhteen. Seuran johtoporras on kertonut että alustavia neuvotteluja maan suurimpien mediatalojen kanssa on jo käyty, mutta ei voi paljastaa sen enempää vielä tässä vaiheessa.

Simo juhli joululoman alkua joukkueelle ominaiseen tapaan hyvin railakkaasti. Kuvat Lasse Heininen

Mutta onko tämä se taso millä River Ratsin odotetaankin pelaavan? Tämän selvittääksemme jalkauduimme joukkueen ytimeen, ja kysyimme asiaa muutamilta avainhenkilöiltä sekä syksyllä joukkueen päävalmentajaksi palkatulta Jerry Tuomiselta.

Tuomas Juntunen, miten sinä kommentoisit River Ratsin syyskautta näin ykkösmaalivahdin näkökulmasta?

– Pelissä oli alkukaudesta hieman kankeutta, kun uuden valmentajan ajamat muutokset hakivat paikkaansa. Kun ensimmäinen peli hävittiin ja seuraavaan peliin oli aikaa 3h, valmentaja antoi Miron pelata koko odotusajan takavarikoimallaan pleikkarilla. Tämä toi puolustuspäähän hetkellisesti kaivattua energiaa, ja peli päättyikin tasapeliin kun vastustajat eivät päässeet vyöryttämään maalilleni koko peliä. Pleikkarin takavarikoitiin kuitenkin uudestaan, mutta tällä haettu vaikutus näkyi seuraavissa turnauksissa jo positiivisessa mielessä.

Miro Wasama, miten sinä olet ottanut uuden valmentajan vastaan?

– Alkukaudesta Jerryn asettamat pleikkarirajoitukset suorastaan v******vat. Olin jo aikeissa ottaa yhteyttä seurajohtoon kertoakseni heidän tekemästään virheestä, mutta päätin luottaa heidän osaamiseensa ja annoin Jerrylle vielä mahdollisuuden. Syksyn edetessä huomasin että säännöllinen ja tarkkaan annosteltu pleikkarinkäyttö alkoi tuoda tuloksia. Ensimmäisenä huomasin tämän ruuissa, joiden aiemmin hyvin harmaan tasaisia olleet maut alkoivat muuttua raikkaiksi ja monipuolisiksi. Kuurin edetessä pidemmälle huomasin että elämänlaatuni oli noussut aivan uudelle tasolle, ja tällä oli suora vaikutus myös peliotteisiini. Suosittelen muitakin kokeilemaan Jerryn lisensoitua pleikkaridieettiä. Ostos-TV:stä voi tilata Jerryn tekemän harjoitevideon, jonka avulla minäkin olen päässyt nykyisiin tuloksiin. Videon on ohjannut ja tuottanut seuralegenda Marko Kujanpää.

Joukkueen ehkä tärkein kantava voima, Marko Kujanpää, on tunnettu kasvo myös seremoniamestarina.

4 ottelua, 8 maalia, 8 maaliin johtanutta syöttöä ja vain yksi menetetty sarjapiste. Kutsuisitko sinä Marko puolustajanpaikalla pelaavaa poikaasi Jannea River Ratsin tämän hetken kannattavaksi voimaksi?

– Janne on kyllä pelannut hienon syksyn. Kun viime kauden päätyttyä koko muu joukkue aloitti ansaitun kesälomansa, minä otin yhteyttä tulevaan päävalmentajaan (Jerry Tuominen) ja kysyin häneltä että mitkä ovat hänen tulevan kauden valmennussuunnitelman pääkohdat. Jerry kertoi että hän oli suunnitellut Jannelle hyvin tärkeää roolia joukkueessa, muttei halunnut aiheuttaa kateutta muiden pelaajien keskuudessa yhden suosimisesta. Päätimmekin yhdessä aloittaa Jannen treenikauden jo toukokuussa. Yksityistreeneillä saisimme keskittyä Jannen taitojen hiomiseen Jerryn pelikirjan mukaiseksi, sillä muut alkaisivat kyselemään harjoitusvuoroista aikaisintaan syyskuussa. Heinäkuussa kova harjoitusrääkki alkoi näkyä Jannessa pienenä uupumuksena, sillä hänen nuori ja hauras vartalonsa ei ollut vielä valmis minun ja Jerryn tehotreeneille. Päästimme hänet kuitenkin kolmeksi päiväksi Ruissiin, joka toikin häneen kaivattua virtaa ja pystyimme viemään kesäharjoitteet kunnialla loppuun. Tulokset voi jokainen nähdä sarjan pistepörssistä. Janne on neljällä ottelullaan sijalla 11, kun seuraava neljän ottelun mies listalla löytyy sijalta 49 (joka hänkin on River Ratsin pelaaja). Kaiken kaikkiaan olen ylpeä Jannen suorituksista, mutta aina voi parantaa. Joululomalla olemmekin pitäneet Jerryn kanssa muutaman tiukan palaverin, jotta keväällä emme menettäisi ainuttakaan pistettä. Ja vastauksena alkuperäiseen kysymykseen vastaan kyllä.

Olli Hyrsky ja Janne Kujanpää Ruisrockissa Heinäkuussa 2019.
Olli vietti viime kauden Koreassa, jossa hänen piti suorittaa armeija koska arvokisamenestystä ei ollut tullut.

Päävalmentaja Jerry Tuominen, aiotteko muuttaa jotain kevätkaudeksi vai pysyykö pelikirjanne samana kuin syksylläkin?

– On ehkä hieman harhaanjohtavaa verrata syksyä ja kevättä suoraan keskenään, sillä alkukaudessa joukkueella oli vielä sopeutumisvaikeuksia pelikirjani kanssa. Vasta toisessa turnauksessa näimme sitä River Ratsia mitä minä haluan. Valitettavasti tähtipelaajani Janne (Kujanpää) oli poissa kolmannen turnauksen pienen matkapöpön vuoksi, eikä Lasse (Heininen) ollut vielä sisäistänyt Jannen roolin vaatimia ominaisuuksia riittävän hyvin. Onneksi Jannen kla…matkapöpö lähti antibiooteilla, ja neljännessä turnauksessa hän oli jo lähes omalla tasollaan. Kevätkautta varten olen yrittänyt ajaa Lasseen sisään Jannen roolia, jotta joukkue ei olisi näin haavoittuvainen. Luottoni on kova, että tiukka työ on tuottanut tulosta. Lassen motivaatiosta kertoo paljon jo se, että hän päätti aloittaa tipattoman tämän suunnitelman seurauksena.

Vielä viimeinen kysymys päävalmentajalle. Onko River Rats yhä Länsirannikon kaunein seura?

– Kyl maar. Saamme lukuisia yhteydenottoja kansainvälisiltä valokuvaajilta, jotka haluaisivat tulla ikuistamaan pelaajamme kaikessa kauneudessaan. Valitettavasti joukkue on joutunut solmimaan hyvin tiukat sopimukset pelaajiensa kanssa, eivätkä nämä sopimukset mahdollista minkäänlaista ulkopuolista valokuvaamista. Kaikki valokuvaus kulkee Joni Sjöströmin vakaiden käsien kautta. Kun pelaajasopimukset ovat seuraavan kerran katkolla, on seurajohto halukas puuttumaan tähän pykälään. Mutta pelaajat ovat hyvin sitoutuneita Jonin valokuvausosaamiseen, ja siksi muutos vaatisi suuria korotuksia pelaajien palkkioihin ja etuihin. En ole varma onko seuralla varaa tällaiseen.

Joukkue siis luottaa valmentajaansa, ja valmentajalla on kova usko joukkueen menestykseen. Joukkueella on keväällä myös edessä yhteinen Saksan repa, joka aiheutti syksyllä joukkueen sisällä paljon kuohuntaa. Lasse ”Lyseovastaava” Heininen ei ollut uskoa korviaan, kun hänelle kerrottiin että Sami ”Jancker” Sjöström ei pääsekään matkalle kertomaan kaikkia hienoja asioita Saksasta ja sen historiasta. Onneksemme kameramies oli unohtanut filmin päälle seuran bunkkeriin, ja saimme erittäin arkaluontoista videomateriaalia tästä tunteenpurkauksesta.

Miten tästä eteenpäin?

Kevätkaudella on odotettavissa entistä laadukkaampaa ja kliinisempää River Ratsia, kun Jerryn valmennuksen vaikutukset alkavat näkyä miehistössä entistä paremmin. On siis suuri ihme jos joukkue menettää ainoatakaan pistettä tulevissa peleissä.

Pelit jatkuvat sunnuntaina, ja vastaan asettuu Burana Team sekä Poliisit. Pelien välillä on jälleen 3h ero, koska järjestävä taho yrittää estää River Ratsin Flow-tilat erottamalla pelit mahdollisimman kauas toisistaan. Burana Teamille RR hävisi kauden esnimmäisessä ottelussaan, mutta Poliiseja vastaan River Rats otti selvän voiton. Luvassa on jälleen monipuolista viihdettä Leaf Areenan kolmoskentällä!

Lopuksi vielä muutamat maalikoosteet River Ratsin aiemmista peleistä, joissa kaikki voivat ihailla joukkueen pelaajien viimeistelytaitoja. Vaikka kaikki tietysti katsovat jokaisen videon useampaankin kertaan, niin haluaisin nostaa yhden herkkupalan esiin ja se on viimeisen videon (River Rats – Iloveljet) ensimäinen maali, jossa maalivahti Tuomas Juntunen alustaa Sami Wasaman maalin uskomattomalla heitolla.

Muistakaa pistää myös River Ratsin Youtube-kanava seurantaan, niin ette missaa ainuttakaan videota!